O proizvodu Enterofuryl Stop®

icon-enterofuryl-stop-stop-za-proljev
kutija-enterofuryl-stop-proizvod

Enterofuryl STOP® (nifuroksazid) spada u grupu antidijaroika, crijevnih antiinfektivnih lijekova  indiciranih za terapiju akutnih dijareja (proljeva) infektivnog porijekla. Antimikrobne osobine nifuroksazida potječu od NO2 grupe, koja na mikrobe djeluje inhibitorno i baktericidno. Zato Enterofuryl STOP® djeluje snažno antimikrobno na većinu crijevnih patogenih mikroorganizama, najčešćih uzročnika akutne infektivne dijareje. Efikasnost nifuroksazida je dokazana u brojnim naučnim studijama urađenim u proteklih 20 godina, a Bosnalijek je jedan od najvećih proizvođača nifuroksazida u svijetu.

 

Enterofuryl STOP® je jedinstven lijek jer se ne apsorbira i ne dospijeva u sistemsku cirkulaciju krvi, već svoje antimikrobno djelovanje ispoljava isključivo u lumenu crijeva.

 

Enterofuryl STOP® djeluje samo lokalno, čime se izbjegavaju neželjeni sistemski efekti lijeka. Također, mogućnost stupanja u interakcije s drugim lijekovima svedena je na minimum. Ove osobine nifuroksazida razlog su odličnog sigurnosnog profila i dobre podnošljivosti lijeka Enterofuryl STOP®.

 

Enterofuryl STOP® djeluje veoma brzo i u toku 48 sati potpuno zaustavlja akutnu dijareju.

 

Enterofuryl STOP® štiti normalnu bakterijsku floru u crijevima i ne dovodi do njenog poremećaja.

 

Efikasnost primjene nifuroksazida u liječenju akutne dijareje infektivnog porijekla je dokazana brojnim kliničkim studijama i višedecenijskim iskustvom. Studije su pokazale i potvrdile odličnu sistemsku i lokalnu podnošljivost nifuroksazida, naglašavajući da nema razvoja znakova intolerancije na nifuroksazid niti pojave neželjenih efekata.

 

Također, kliničkim studijama je dokazano da primjena lijeka Enterofuryl STOP® dovodi do značajno bržeg normaliziranja stolice (unutar 48 sati) u poređenju s probiotikom (preparati koji sadrže mliječno – kiselinske bakterije) kod kojeg je period za postizanje normalne stolice značajno duži.

Ukupan broj neformiranih vodenastih stolica nakon uzimanja lijeka Enterofuryl STOP® je značajno manji u poređenju s onima koji su uzimali probiotik. To je razlog manjeg gubitka tečnosti i rjeđe pojave dehidracije kod osoba liječenih Enterofuryl-om STOP®.

Osobe liječene Enterofuryl-om STOP® pokazuju blažu kliničku sliku akutne dijareje (rjeđi i slabije izraženi bolovi i grčevi u stomaku), što u konačnici dovodi do bržeg i lakšeg izlječenja.

 

Za razliku od većine probiotika, Enterofuryl STOP® je lijek. Probiotici nisu zamjena za Enterofuryl STOP®, ali se mogu koristiti kao suportivna terapija uz pridržavanje dijetetskog režima ishrane i rehidracije.  

 

 

U odnosu na probiotike, ENTEROFURYL STOP® pokazuje:
brži početak djelovanja
(<48h)
veću efikasnost
(manji broj neformiranih tečnih stolica)
brže izlječenje
(skraćeno vrijeme do pojave prve formirane (čvrste) stolice)
bolje ublažavanje ostalih simptoma i znakova akutnog proljeva (bolovi i grčevi u stomaku, povraćanje, gubitak tečnosti)

 

 

Enterofuryl STOP® mogu koristiti osobe starije od 15 godina. Lijek ne podliježe resorpciji u organizmu, a antibakterijsko djelovanje ispoljava samo u crijevima.

 

Enterofuryl STOP® je poželjno imati u svakoj kućnoj apoteci, a nezamjenjiv je dio tzv. “putne apoteke”, najvažnijih lijekova koje nosimo na putovanja bilo da se radi o lokalnim putovanjima ili odlascima u inostranstvo.